Werk

Amerikaanse senaat verdeeld over nieuwe vakbondswet

De auteur van de Employee Free Choice Act (EFCA), de Democraat Tom Harkin, werkt momenteel aan een compromistekst die meer kans maakt de horde van de Senaat te nemen.

Crisis doet exportondernemingen in Nicaragua alle fatsoen verliezen

“Ga maar, je baan is niet in gevaar”, verzekerde een opzichtster Lorena Castillo toen die vrij vroeg om naar de gynaecoloog te gaan.

12. Internationale arbeidsverdeling. Waar is het werk van Philips Hasselt naartoe?

PhilipsShanghaiwerkneemsters.jpg
reportage_lengte: 
11'30"

De Philips fabriek in Hasselt gaat volledig dicht eind 2002. We zoeken - in Oost-Europa en tot in China - waar het werk naartoe is gegaan, en waarom.

‘Oude' jobs gaan naar lageloonlanden, naar Oost-Europa of naar Azië, ‘nieuwe' jobs voor ons komen eraan in nieuwe sectoren.

6. Onze welvaartsmachine redden. Argentinië: hoe een rijk land arm wordt

argentinie_vrouwfabriek2_ori.jpg
reportage_lengte: 
9'59"

Ooit was Argentinië één van de rijkste landen ter wereld. De mensen leefden er goed. Iedereen had er werk en er was goede gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer. Maar de economie stortte in elkaar en de welvaart ging verloren. Eind 2002 is bijna zestig procent van de Argentijnen onder de armoededrempel beland.

De Argentijnse industrie werd, op aanraden van het Internationaal Monetair Fonds, weerloos uitgeleverd aan de wereldmarkt, het resultaat is catastrofaal.

4. Globalisering en cultuur. India, waar software-industrie en traditie thuis zijn

motor.jpg
reportage_lengte: 
9'22"

Adid is één van de duizenden software-ingenieurs in Bangalore. In de week werken ze 12 tot 14 uur per dag - meestal voor buitenlandse opdrachtgevers - en in het weekend wachten de pubs.

De software-industrie in Bangalore, Chennai en andere Indiase steden groeit razend snel. Ze levert diensten de wereld rond, ook aan fabrieken en banken in België.


Inhoud syndiceren