12. Internationale arbeidsverdeling. Waar is het werk van Philips Hasselt naartoe?

PhilipsShanghaiwerkneemsters.jpg
reportage_lengte: 
11'30"

De Philips fabriek in Hasselt gaat volledig dicht eind 2002. We zoeken - in Oost-Europa en tot in China - waar het werk naartoe is gegaan, en waarom.

‘Oude' jobs gaan naar lageloonlanden, naar Oost-Europa of naar Azië, ‘nieuwe' jobs voor ons komen eraan in nieuwe sectoren. Dat proces verloopt niet altijd makkelijk, maar meestal wordt bijna iedereen daar beter van, tenminste wanneer overal de welvaart stijgt. Maar is dat wel altijd het geval?
Philips Hasselt is vele jaren lang een mondiaal kenniscentrum. Daar is o.a de cassette en cd recorder ontwikkeld, tot zelfs de dvd, nog altijd een topproduct.

In december 2002 sluit Philips Hasselt de deuren, nochtans helemaal geen aftandse fabriek. Meer dan 1400 mensen werken er, waaronder heel veel hooggeschoolden. Toch gaat dit kenniscentrum dicht en verdwijnt het werk.

2005, een reportage van Dirk Barrez en Jessie Van Couwenberghe, met dank aan IIAV en ACV

Deze reportage is ook te bekijken in het Frans

 

Didactisch materiaal

PDF aardrijkskunde - internationale arbeidsverdeling

PDF economie - internationale arbeidsverdeling

PDF geschiedenis - internationale arbeidsverdeling

PDF klassieke talen - internationale arbeidsverdeling

PDF globalisering in historische context

__________________

Artikel

Een geschiedenis van de toekomst. Waar is het werk van Philips Hasselt naartoe?

__________________

DVD

Deze web-tv-reportage is de ingekorte versie van de DVD Het mondiale uitzendkantoor. Waar is het werk van Philips Hasselt naartoe? De volledige documentaire is 40'     meer info en bestellen

DVD Wereld in Beeld

De web-tv-reportages 1 tot en met 8 zijn ook verschenen op DVD, geschikt om op groot scherm te projecteren.     meer info en bestellen