Azië en Stille Zuidzee

12. Internationale arbeidsverdeling. Waar is het werk van Philips Hasselt naartoe?

PhilipsShanghaiwerkneemsters.jpg
reportage_lengte: 
11'30"

De Philips fabriek in Hasselt gaat volledig dicht eind 2002. We zoeken - in Oost-Europa en tot in China - waar het werk naartoe is gegaan, en waarom.

‘Oude' jobs gaan naar lageloonlanden, naar Oost-Europa of naar Azië, ‘nieuwe' jobs voor ons komen eraan in nieuwe sectoren.

11. Onze aarde redden. Ontbossing

tractormetboomstamkongo2.jpg
reportage_lengte: 
8'10"

Op vele plekken op onze planeet gaat het kappen en afbranden van bossen door. Deze reportage neemt een kijk in diverse continenten, meest van al belicht ze de aantasting van het Congolese oerwoud, een bedreiging voor mens en natuur.

Op vele plekken op onze planeet gaat het kappen en afbranden van bossen door, een bedreiging voor de biodiversiteit en een grote bron van CO2 broeikasgassen.

10. Onze aarde redden. Overbevissing in de Stille Oceaan

grotevissersboot4.jpg
reportage_lengte: 
9'20"

We vissen té veel op wel zeventig procent van de visbestanden. Zo denkt alvast de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) erover. Overbevissing door industriële vissersschepen bedreigt nu ook de eilandbewoners in de Stille Oceaan.

In de meeste zeeën en oceanen wordt al enkele decennia meer vis gevangen dan ze kunnen verdragen.

4. Globalisering en cultuur. India, waar software-industrie en traditie thuis zijn

motor.jpg
reportage_lengte: 
9'22"

Adid is één van de duizenden software-ingenieurs in Bangalore. In de week werken ze 12 tot 14 uur per dag - meestal voor buitenlandse opdrachtgevers - en in het weekend wachten de pubs.

De software-industrie in Bangalore, Chennai en andere Indiase steden groeit razend snel. Ze levert diensten de wereld rond, ook aan fabrieken en banken in België.

3. Internationale arbeidsverdeling. Het leven in Chinese fabrieken

werkster1.jpg
reportage_lengte: 
10'06"

China is meer en meer de fabriek van de wereld. Maar de werknemers vergaat het niet altijd zo goed.

China is meer en meer de fabriek van de wereld. Chinees textiel verovert de hele wereld wat veel werkloosheid veroorzaakt, vooral in ontwikkelingslanden.


Inhoud syndiceren